Welke GoPro moet ik kopen?

Welke GoPro moet ik kopen?

De GoPro line-up is weer uitgebreid en de HERO6 Black is de nieuwste camera. GoPro heeft een line-up aan camera's en accessoires van beginnend tot professioneel gebruik. Welke camera je moet kopen hangt dus deels hier van af.

Er zijn op dit moment drie gangbare modellen, de HERO6 Black, de HERO5 Black en de HERO5 Session, al zijn de oudere modellen nog wel her en der verkrijgbaar beperk ik me hier toch even bij deze drie.

De HERO6 Black en de HERO5 Black zijn qua uiterlijk identiek en alle accessoires kunnen op beide camera's worden gebruikt. De HERO5 Session is een kleiner model en behuizingen, filters en gimbals voor de Session camera's zijn dus anders. De onderlinge verschillen zitten voornamelijk in de mogelijkheden die ze bieden.

Een volledig overzicht van alle GoPro camera's is te vinden in mijn post "GoPro: Vergelijken" waar ik alle camera's naast elkaar heb staan met alle specificaties. Hieronder zal ik grootste verschillen aangeven.


Resolutie

  • De HERO6 Black en HERO5 Black beschikken op 4K over SuperView om nog meer in beeld te krijgen, de HERO5 Session heeft dit niet.
  • Daarnaast kan de HERO6 Black ook op volledig 12MP 4:3 filmen op 4000x3000 pixels.

Meer informatie over resoluties is te vinden in deze post, GoPro: Instellingen.


Frame rates

  • De HERO6 Black kan 4K filmen op 60fps, de HERO5 Black en Session op 30fps.
  • Met SuperView filmt de HERO6 Black op 30/25/24fps filmen en de HERO5 Black alleen op 24fps.
  • Op 2.7K SuperView en 4:3 filmt de HERO6 Black met maximaal 60fps en de HERO5 modellen met 30fps.
  • In de normale 2.7K stand gaat de HERO6 Black zelfs tot 120fps, de HERO5 Black tot 60fps en de HERO5 Session tot maar 48fps.
  • De mooiste stand is toch wel 1080p240 op de HERO6 voor slowmotion opnames. De HERO5 modellen stoppen hier bij 120 en 90fps.

Meer informatie over framerate is te vinden in deze post, GoPro: Instellingen.


FOV, Field of View

Los van de beel resolutie zijn er meer zaken waar je naar moet kijken. De HERO5 Session kan op sommige resoluties alleen in ultra-wide field of view filmen wat er op neer komt dat die 170° zicht heeft. De HERO6 Black en HERO5 Black kunnen dan vaak wel naar medium en narrow zodat je iets kun "inzoomen". Verder beschikt de HERO6 Black over digitale zoom waarbij het beeld in de camera wordt uitvergroot al zou ik dit niet adviseren en liever achteraf in de bewerking doen.

Meer informatie over field of view is te vinden in deze post, GoPro: Instellingen.


Dynamisch bereik

Het dynamische bereik houd in hoeveel details de sensor kan zien in een foto met zowel hele lichte als donkere delen. Denk hier aan een foto binnen met een raam en zicht naar buiten. De meeste camera's zullen hier of binnen goed belichten en zal het raam een witte vlek zijn, of de belichting wordt afgestemd op het raam waardoor je een zwarte foto hebt met een goed belicht zicht naar buiten.
Een hoog dynamisch bereik zorgt er voor dat zowel in de schaduw als in de hooglichten details zichtbaar blijven. De HERO6 Black is op dit punt sterk verbeterd. Waar de HERO5 Black over een breed dynamisch bereik beschikt, beschikt de HERO6 Black over een hoog dynamisch bereik. De HERO5 Session heeft een "normaal" dynamisch bereik wat dus lager ligt dan de HERO5 Black.

Verder is de lichtmeting sterk versneld in de HERO6. Als je met een HERO5 door een tunnel rijdt dan is in het begin het beeld te donker, de belichting wordt aangepast en dan is de belichting weer goed. Je rijdt de tunnel uit en het beeld is overbelicht en even later weer goed. De HERO6 Black doet dit veel sneller en je ziet bijna geen donkere of overbelichte overgang. Een groot pluspunt voor motor rijders of bestuurders die de GoPro ook als dashcam willen gebruiken.


Accu

Des te groter de capaciteit, hoe langer je hem kan gebruiken. Het scherm gebruikt redelijk wat energy, dit kan je beperken door de intensiteit te verlagen, de HERO5 Session heeft geen scherm dus heeft hier geen last van. Het zelfde geld voor Wi-Fi en Bluetooth. Heb je het niet nodig, zet het uit. Al met al zijn een paar extra accu's zeker aan te raden. Zelf heb ik in totaal zes accu's en een battery BacPac voor me HERO3+ Black en op het moment twee accus voor me HERO5 Black en een Rechargable Battery Frame.

De GoPro HERO5 Session heeft een ingebouwde accu, dat vind ik meteen een groot nadeel. Als hij leeg is dan moet je wachten tot hij weer opgeladen is. Als je de GoPro bijv. bij je draagt met een Chesty dan zou je er voor kunnen kiezen om via een USB kabel een power pack aan te sluiten om de camera vol te houden.

Let op, de camera is niet meer waterdicht als je iets via de USB poort aansluit.


Stabilisatie

De huidige GoPro modellen zijn uitgerust met digitale videostabilisatie (EIS). Dit houd in dat er in de camera beeldje voor beeldje over elkaar heen worden gezet en er een klein randje wordt afgeknipt maar dat het beeld tijdens het filmen een stuk rustiger is dan met de voorgaande modellen. De stabilisatie werkt alleen tijdens het filme en niet bij het maken van foto's. Verder verlies je je ongeveer 5% (HERO6) of 10% (HERO5) van je beeld wat rondom wordt afgeknipt.
Met de HERO6 Black werkt de beeldstabilisatie tot 4K 16:9 waar de HERO5 modellen tot 2.7K het beeld kunnen stabiliseren.

De HERO5 Black en HERO5 Session beschikken over een stabilisatie die op 4 assen kan corrigeren, de meeste concurenten doen dit op 3 assen. De HERO6 Black heeft een stabilisatie op zes assen wat het beeld bijna zo vloeiend maakt alsof het met een gimbal is gefilmd. Het is dan ook wel het aller grootste voordeel van de HERO6 Black ten opzichten van zijn voorganger.

In het onderstaande filmpje zie je onderandere de volgende vergelijkingen:
zonder EIS ‐ met EIS
HERO5 EIS ‐ HERO6 EIS
HERO5 op gimbal ‐ HERO6 EIS zonder gimbal


Overigen verschillen

  • De HERO6 beschikt niet meer over de Video + Photo stand en is ook aan de ondergrens beperkt tot 720p60 waar de voorgangers nog 720p240 en zelfs WVGA ondersteunde.
  • Het ISO van 100-6400 is bij de HERO6 Black voor zowel foto en video waar de HERO5 Black bij foto's maximaal tot 1600 ISO gaat.
  • Met de HERO6 Black en de HERO5 Black kun je foto's ook als .GPR RAW-bestand opslaan en deze dan later bewerken. Een RAW-betand is zeg maar een digitaal negatief waar alle kleur informatie in zit. Wil je het maximale uit het dynamische bereik van de camera halen dan is dit de mannier. Met de HERO5 Session is dit niet mogelijk en worden er alleen de in de camera verwerkte JPG-bestanden opgeslagen.

Wil je alle verschillen zien en de de camera's naast elkaar bekijken ga dan naar mijn post "GoPro: Vergelijken".


Prijs

Het prijsverschil loopt uiteen van €359,- voor de HERO5 Session tot €569,- voor de HERO6 Black. De HERO5 Black zit daartussen op €469,-.

Is de HERO6 Black zoveel meer waard?

Met een verschil van €100-€210 is de HERO6 Black een stuk duurder dan de HERO5 modellen. Of het je waard is dat moet je zelf bepalen. Als je alleen al naar de beeldstabilisatie kijkt dan zou je voor de HERO5 modellen nog een gimbal nodig hebben voor vloeiend beeld, tel dan ongeveer €350,- bovenop de aanschaf van de camera en dan is de GoPro HERO6 Black opeens €140-€250 voordeliger dan de HERO5 modellen.


Welke GoPro kopen?

Conclusie

Mijn advies is, koop de GoPro HERO6 Black, dit is verreweg de beste en meest veelzijdige GoPro camera ooit gemaakt.

Voor de meeste zal het qua specificaties niet veel uitmaken en de doorsnee kijker zal het verschil in kwaliteit op 4Kp tussen de camera's niet zien. Het zijn alle drie uitstekende camera's.
Als je denkt van ach, ik hoef niet meer dan 1080 dan is het toch verstandig om minimaal 1 stap, 2.7K, hoger te filmen zodat je achteraf nog wat kan aanpassen of croppen.
In mijn ogen zijn de beeldstabilisatie, de hogere framerates en het dynamische bereik de belangrijkste punten om een HERO6 Black te kopen in plaats van een van de oudere modellen.

GoPro HERO6 BlackIn gebruik zitten er wel wat kleine verschillen. Zo kan je op de HERO6 Black en HERO5 Black nog terugkijken wat je gemaakt heb en de Protune instellingen op de camera doen. Met de HERO5 Session zul je dit beide via een mobiel/tablet moeten doen, wat weer langzamer is dat direct op de camera instellen.
Ook hebben de HERO6 Black en HERO5 Black een verwisselbare accu die je los kan opladen en met een extra accu verder kan filmen. De HERO5 Session moet je opladen voor je hem weer kan gebruiken. Wil je toch door filmen dan heb je een tweede camera nodig of afhankelijk van waar hij geplaatst is kan je een PowerBank gebruiken. Houd er wel rekening mee dat de camera dan niet meer waterdicht is.
Voor de HERO6 Black en HERO5 Black zijn een legio aan onderwater behuizingen beschikbaar, sommigen wel tot 300m diep, voor de HERO5 Session zijn deze er nagenoeg niet.
De HERO6 Black ondersteunt nu ook microSDXC kaartjes tot 256GB al zou ik altijd aanraden meerdere 32GB/64GB kaartjes te gebruiken.

De GoPro HERO5 Session valt voor mij al af door de nadelen (geen verwisselbare accu, geen RAW, geen HDR/WDR lagere frame rates) die niet opwegen tegen het financiele voordeel. Moet de camera echt op een plek met weinig ruimte, tussen een voorvork, in een frame verwerkt of op een klein plekje, dan is de Session natuurlijk een uitkomst. Maar voor allerdaags gebruik om je avonturen vast te leggen, te vloggen of je once-in-a-lifetime trip rond de wereld te delen is de GoPro HERO6 Black toch wel een uitkomst.

Voor een uitgebreide vergelijking tussen de HERO6 Black en de HERO5 Black verwijs ik je naar mijn post "HERO6 vs HERO5".

Succes met je aankoop!