HERO5: Batterijen (waarschuwing)

HERO5: Batterijen (waarschuwing)

De GoPro camera's staan niet bekend om hun lange batterij duur. Met de HERO5 is dit wel wat verbeterd maar extra batterijen zijn echt een must. Maarja, moet je nou originele batterijen van GoPro kopen, zijn er (goedkopere) alternatieven en wat zijn de andere opties.

Je bent lekker aan het filmen hoe je op je snowboard van de zwarte piste af raast en opeens hoor je PIEP PIEP PIEP. Dat was de GoPro die uit ging vanwegen een lege batterij. Hup nieuwe batterij er in en gaan. Maarja, wat doe je met die lege batterij en hoeveel extra batterijen moet je meenemen?
Met ongeveer €25 per batterij gaat het hard als je de hele dag wilt kunnen filmen. Alternatieven zijn vaak een stuk voordeliger, van Wasabi Power heb je voor ongeveer €50 twee extra batterijen en een dubel lader. Van GoPro zelf ben je hier ongeveer €80 voor kwijt.

Dit was geen probleem echter, als je je HERO5 net heb gekocht en gekoppeld aan de Capture App dan krijg je vrijwel direct een update aangeboden naar v01.50 en als die update klaar is dan komt direct een update voor v01.55 die 26 november door GoPro is vrijgegeven.

Doe de update naar v01.55 alleen met een originele GoPro HERO5 Black Batterij anders bestaat de kans dat je je HERO5 Black bricked.

Volgens de officiele release notes bestaat v01.55 uit kleine bug fixes en gebruikers verbeteringen maar het lijkt er op dat het alleen een update is om niet originele batterijen te weren. Na de update werken 3rd-party batterijen niet meer met de HERO5. Waarschijnlijk heeft het eerder te maken met het Works with GoPro programma en zullen 3rd-party accessoire makers een licentie moeten kopen om het stickertje op hun product te krijgen.

Wasabi Power heeft v03 van hun HERO5 batterij net uitgebracht welke wel zou moeten werken. Tevens raden zijn aan om te downgraden naar firmware v01.50.
De 3rd-party laders van o.a. Wasabi en Smatree lijken ook met de originele batterijen goed te werken, hier zou je dus iets op kunnen besparen.

Los van welke batterij je nou moet kopen is het gewoon heel handig om een losse lader te hebben. Zolang je je batterij in je camera moet opladen dan kan je nog niks tijdens het laden. Dus minimaal één extra batterij en een Dual Charger zijn wel aan te bevelen. Verder is het dan handig om een Power Pack mee te hebben om je lege batterij op te laden tewijl je de tweede gebruikt. Het laden duurt vaak wat langer dan dat de batterij leeg gaat dus een derde batterij is geen overbodige luxe als je van plan bent de hele dag te filmen.

De nieuwe GoPro Supercharger (vervangt de oude Wall Charger) maakt optimaal gebruik van de USB-C mogelijkheden van de HERO5, hierdoor wordt de laad tijd met met 20% verkort. Met de Dual Charger er aan zouden de batterijen zelfs 45% sneller opladen.

In plaats van nog meer extra batterijen zou je ook een Power Pack direct via USB aan je camera kunnen hangen afhankelijk van waar je hem monteert. Iets makkelijker is de PolarPro PowerPole met ingebouwde 5200mAh accu die je direct op je camera kunt aansluiten. Denk er alleen wel aan dat de behuizing dan niet meer waterdicht is afgesloten.

Qua power opties genoeg, het is alleen afwachten hoe het "Works with GoPro" programma gaat uitpakken en of GoPro 3rd-party batterijen gaat toelaten.

Bij de digitale (compact) camera's zie je dit al jaren, vooral met Sony en een aantal Nikon accu's. Alleen de originele werken en na maanden komen er dan van de gerenomeerde 3rd-party accu makers alternatieven die een originele chip van de fabrikant bevatten. Vaak is het prijsverschill alleen niet heel veel en heb je voor een paar euro meer de originele variant.