RGB+CCT LED strips voor Philips Hue

RGB+CCT LED strips voor Philips Hue

In mijn zoektocht naar een LED strip om mijn IKEA Detolf kasten verlichten maar die ook compatible is met m'n Philips Hue systeem ben ik heel wat tegen gekomen en dit is wat volgens mij de beste combinatie is.

De Philips Hue LED strips zijn een geweldig product en gemakkelijk in gebruik, het nadeel is alleen dat ze een vaste lengte hebben en dus niet goed geschikt zijn voor maat oplossingen. Ik moest dus op zoek naar een alternatief.

Thuis heb ik alle verlichting draaien via Philips Hue met voornamelijk Gledopto LED lampen, aangezien deze een stuk voordeliger zijn dan de Philips lampen. Gledopto bied ook een RGB+CCT controler aan zodat je via het Philips Hue systeem de LED-strip kan bedienen. Dit leek mij ideaal voor mijn Detolf kasten en andere LED strips.

De LED controler was snel gevonden, een Gledopto RGB+CCT 1ID controler. Geldopto heeft ook een 2ID variant waarbij de RGB en CCT LEDs een eigen ID hebben en dus ook als twee losse lampen in het systeem wordt gezien. Dit leek mij niet handig maar soms moet je dit wel gebruiken, afhankelijk van je LED strip.

Hieronder vind je alle benodigdheden om een LED strip aan te sluiten en te bevestigen.

LED strips

RGB+CCT zegt op zich niet heel veel. Het houd meer in dat de LED strip RGB (rood, groen, blauw) kan weergeven en koud en warm wit. In het ergste geval zelfs met 5 verschillende LEDs, voor elke kleur een.
Wat je het meeste ziet is om en om een RGB en een CCT LED chip, dit is ok maar het kan beter. Hieronder een aantal voorbeelden.

RGB + CW + WW

RGB + CW + WW LED strip

Deze strips vallen volgens mij onder de categorie wat doe ik met me oude LEDs nu iedereen 5-in-1 LEDs wilt. Nou, je zet ze naast mekaar op een strip en via de software maak je er een RGB+CCT strip van. Deze strips zijn opgebouwd uit een 5050 RGB LED en daarnaast een 2835 warm witte en 2835 koud witte LED. 3 LEDs voor 1 kleur combinatie.

Een nadeel hiervan is dat je de strips om de 3 LED combinaties pas kan doorknippen, ongeveer 10cm, wat het toch minder flexibel in gebruik maakt. Ook kan het licht wat meer als losse lampjes er uit zien door de ruimte tussen de LEDs. Waar een 5-in-1 RGBCCT LED strip op 10cm 6 LEDs heeft heeft deze strip er dus eigenlijk maar 3.

RGB + CCT

RGB plus CCT LED strip

Zoals je hier kan zien bestaat de LED strip uit afwisselend RGB en CCT LED's. Een nadeel hier kan zijn dat je om de 6 LEDs de strip kan doorknippen, ongeveer 10cm. Dit maakt het wat minder flexibel, bijvoorbeeld in een Detolf kast waar je 38cm ruimte hebt. Dan is 35cm mooi vullen maar met 30cm heb je weinig verlichting aan de zijkanten.

Met deze LED strip kan je een 1ID of 2ID controler gebruiken zodat je eventueel de kleuren en wit tinten los kan instellen en mengen.

5-in-1 RGBCCT

5-in-1 RGBCCT LED Strip

Dit is een van de nieuwste ontwikkelingen op LED gebied. Waar de bovenstaande strips bestaande LEDs gebruiken om iets soortgelijks te simuleren heeft deze LED chip alle kleuren in zich. Inmiddels heb je zelfs al 6-in-1 strips waar naast de RGB diodes ook een amber diode zit en dan nog een losse CCT chip. Dit geeft nog meer opties qua kleuren.

5-in-1 RGBCCT LED chipZoals je hier goed kan zien bestaat deze LED chip uit 3 delen, een koud witte diode, de RGB diodes en een warm witte diode, allemaal in 1 chip.

Deze LED strip werkt erg goed samen met Philips Hue met een 1ID ontroler. Je kan dan alle standaard "recepten" van Philips gebruiken al kunnen de kleuren wel iets afwijken van de Philips Hue lampen.

Voltage

Verder moet je ook rekening houden met het voltage, 12v of 24v. 24v is de betere optie, zeker met langere LED strips. Ook is een 24v strip zuiniger in gebruik doordat er minder verlies is. Het ligt er wel aan waar je het voor gaat gebruiken, zijn het voornamelijk korte stukjes dan kan 24v een probleem geven.

12v en 24v RGBCCT LED strip

Voor de verlichting in mijn IKEA Detolf kasten heb ik 38cm ruimte. 12v RGBCCT strips kan je dan om de 5cm knippen zodat ik in m'n vitrine kasten strips van 35cm kan gebruiken. Als ik dat met 24v strips zou doen dan kon ik maximaal een strip van 30cm gebruiken omdat de 24v strips om de 6 LEDs (10cm) geknipt kan worden. Iets om rekening mee te houden.

Controler

Ja, hier kan ik eigenlijk niks anders aanbevelen dan de Gledopto RGB+CCT 1ID controler. Deze werkt perfect samen met Philips Hue. Zelf heb ik de GL-C-008 maar deze ga ik vervangen voor het nieuwe plus model, de GL-C-008S. Deze kan zowel op het Philips Hue netwerk worden aangesloten maar kan ook met een Gledopto afstandbediening worden gebruikt. Voor mijn vitrine kasten lijkt me dit wel handig alsmede ook in de veranda.

Gledopto RGB+CCT LED controler

Gledopto 2.4G RGB+CCT afstandsbediening

Deze controler kan via een simpele adapter met stekker of via draad aangesloten op de transformator. De LED strip is eenvoudig met een 6-aderige kabel aan te sluiten door heel simpel met een kleine schroevendraaier de connector naar beneden te drukken, de kabel er in te steken en de schroevendraaier er weer uit te halen.

Art.nr. Omschrijving AliExpress Amazon
GL-C-008P Gledopto RGB+CCT LED controler Pro (Zigbee 3.0 + RF) 25,11 34,99
GL-C-008S Gledopto RGB+CCT LED controler Plus (Zigbee + RF) 25,60 29,96
GL-C-008 Gledopto RGB+CCT LED controler (Wi-Fi/Zigbee)   29,99
GL-RC-006Z Gledopto 2.4G RGB+CCT afstandsbediening 13,71 17,96
GL-C-008S +
GL-RC-006Z
Gledopto RGB+CCT LED controler Plus +
Gledopto 2.4G RGB+CCT afstandsbediening
39,31

Sinds kort heb ik een aantal van die nieuwe Gledopto Plus controlers, lampen en de afstandsbediening. Ik twijfel nog of ik dit voor de Detolfs of voor de veranda ga gebruiken maar de afstandsbediening werkt erg goed. Met 5 seconden gekoppeld aan de lamp of controler en daarna kan je direct met de afstandsbediening je lampen/LED-strips bedienen of alle gekoppelde lampen samen. Maar je kan ze ook nog steeds via bijvoorbeeld de Hue app bedienen. Erg handig voor vitrine kasten of als je buiten onder de veranda zit.

IP waarde, waterdicht of niet

IP20, niet waterdicht

Heel makkelijk, uitsluitend voor binnen gebruik. Dit is dus de PCB met daarop de LEDs en chips. Niet gevaarlijk om mee te werken, wel wat meer kwetsbaar omdat alles is blootgesteld.

IP65, waterdicht

Deze strips geven mijn voorkeur ook voor binnen. Over de strip zit een siliconen laag waardoor de chips beschermd zijn en ook spatwaterdicht. Goed voor gebruik in de keuken, badkamer of onder een verranda (beschermd van de regen.)

IP67, waterdicht

Komt de strip toch in direct contact met water dan is die een mooie oplossing. De strip zit in een soort rechthoekige siliconen holle buis en kan maximaal een half uur onder water gehouden worden. Goed voor een terrarium of boven een aquarium maar ook in de tuin waar het aan regen blootgesteld word.

IP68, waterdicht

IP68 LED strip doorsneedeWil de de LED strip in je aquarium of vijver plaatsen dan heb je een IP68 goedgekeurde strip nodig. Deze zit net als de IP67 in een siliconen buis maar deze is opgevuld met siliconen gel zodat er helemaal geen lucht in zit en hiermee stofdicht en drukwaterdicht tot 3 meter is.

LET OP: IP68 zijn minder geschikt om niet onder water te gebruiken. In de lucht kunnen ze de warmte minder goed kwijt waardoor de levensduur van de LEDs sterk af neemt.

Voor de 3 waterdichte oplossingen geld natuurlijk wel dat de aansluitingen en eventuele randapparatuur ook waterdicht moet zijn.

Voeding

Welke voeding heb ik nodig voor me LED strip? Ja, die vraag zat ik ook even mee maar even snel wat op internet opzoeken en ik was er uit.
Het stroom verbruik van de LED strip staat aangegeven en watt per meter. Voor mijn 2 IKEA Detolf kasten heb ik twee maal 4 strips van 35cm, in totaal 2.8m. De strip verbuikt volgens de specificaties 24W/m dus het totale verbruik is zo'n 67W/u.
Dit doe je maal 1.2 om te zorgen dat de adapter genoeg stroom levert, zo kom ik op een nodig wattage van 80W.
Het wattage deel je vervolgens door het voltage om het maximale vermogen te weten te komen.

  • 24W/m * 2.8m = 67,2W
  • 67,2W * 1.2 = 80,64W
  • 80,64W / 12v = 6,72A

Voor de 2 Detolf kasten heb ik dus minimaal een 12v, 80W en 6,7A adapter nodig, even zoeken op bol.com en dan vind ik 12v, 100W, 8,3A adapter, prima voor deze oplossing.

RGB+CCT aansluit materialen

Geen zin om te solderen dan kan je ook deze materialen gebruiken om alles aan te sluiten.