IKEA Detolf zigbee verlichting
© I AM LESLIE | Flickr

IKEA Detolf zigbee verlichting

Voor mijn twee IKEA Detolf kasten wilde was ik op zoek naar een mooie oplossing voor de verlichting. IKEA heeft zelf een downlight set en er zijn verschillende voorbeelden te vinden van het gebruik van LED strips. Ik wild ehet net even anders aanpakken.

Het vele zoeken op het internet en YouTube leverde vooral veel van het zelfde, LED-strip opknippen, op de plankjes plakken, aansluiten en klaar. Het nadeel hiervan is dat het licht dan recht naar beneden schijn als een soort licht gordijn en niet echt op de objecten gericht staat. Ik wilde het net even anders en één video bracht me de inspiratie.

Inspiratie

The Collection Corner bied een hele mooie set aan die gemaakt is voor de IKEA Detolf vitrine kast. Er zijn hier twee varianten. De ene variant heeft 2 LED-strips rechtop in de voorste twee hoeken die dan schuin naar binnen schijnen. Zo zijn de objecten in de kast van boven naar beneden verlicht. De andere variant heeft aan in een van de hoeken een kabel gootje en onder elke plank een LED-strip die schuin naar beneden schijnt.

Met de verlichting van boven naar beneden viel mij in de foto's en videos op dat je redelijk wat reflecties zien in het glas aan de achterkant van de kast wat weer voor tegenlicht zorgt. Dit is bij de downlight versie niet of nauwelijks te zien en genoot daarom mijn voorkeur.
Bij de Invisible LED Light Kit MkIII, lijkt de reflectie een stuk minder, maar dit kan ook komen door de achtergrond die in de kast is geplaatst.

Hoewel dit er super uit ziet vond ik de prijs wat te hoog. De basis set is $129,- met de keuze uit warm wit, koud wit of puur wit. Voor de RGBW variant begin je bij $149,-. Voor deze prijzen heb je alleen een dimmer in de kabel zitten. Voor $12,- meer krijg er ook een simpele afstandsbediening bij en voor $35,- een uitgebreide afstandsbediening, al staat er niet bij wat die kan.

De uitdaging

Hoewel de kit van The Collection Corner een mooie kit is vind ik hem wat te beperkt, ik wilde een RGB+CCT LED-strip gebruiken voor een maximale flexibiliteit qua kleuren. Deze bevat namelijk in 1 LED 5 kleuren, rood, groen, blauw, warm wit en koud wit.

Thuis heb ik alle verlichting draaien via Philips HUE met voornamelijk Gledopto LED lampen, aangezien deze een stuk voordeliger zijn dan de Philips lampen. Gledopto bied ook een RGB+CCT controler aan zodat je via het Philips HUE systeem de LED-strip kan bedienen. Dit leek mij ideaal voor mijn Detolf kasten.

Aangezien ik nog nooit wat met LED-strips had gedaan ben ik eerst eens gaan uitzoeken wat er allemaal voor nodig is en wat voor een soorten er allemaal op de markt zijn. Aan het begin van mijn zoektoch las ik wel eens wat over RGB met warm en koud wit maar nooit iets over RGB+CCT, dit kwam maanden later.
In eerste instantie ging mijn voorkeur uit naar het Xioami Mi Light systeem, wat net iets als Philips HUE is maar niet compatible met mekaar. Toen ik de Gledopto LED controler tegenkwam en op de term RGB+CCT stuite, toen is alles in een sneltrein vaart gegaan. Veel Nederlandse webshops bekeken maar schrok van de prijzen. Verder kwam ik ook veel spullen tegen die ik ook op AliExpress ben tegen gekomen dus ben ik daar verder gaan zoeken.

Benodigdheden

De controler had ik dus al op het oog, de bedradingen, connectoren, splitters, klein spul en niet te vergeten een soldeerbout was allemaal zo bij mekaar. De juiste LED-strip was nogal een dingetje. 24v had mijn voorkeur maar het nadeel is dat je die maar per 10cm (6 LEDs) kan doorknippen, de 12v LED-strips kunnen om de 5cm (3 LEDs) worden doorgeknipt en 35cm paste mooi in de Detolf.

Gledopto RGB+CCT Controler
LION RGB+CCT LED Strip

Vele verkopers op AliExpress bekeken en veel reviews gelezen met gemengde resultaten. De een vond het top en de ander kreeg een LED-strip met allemaal aan elkaar gesoldeerde losse stukjes die soms ook niet goed gesoldeerd waren wat weer uren tijd koste om op te lossen. Misschien dan toch maar in Nederland kopen, maarja die vragen per 5m €100 meer en kopen het waarschijnlijk bij de zelfde handelaar op Alibaba dus dat vond ik weggegooid geld. Uiteindelijk is het een LED-strip geworden van LION met 5-in-1 SMD5050 RGB+CCT LEDs, deze LEDs bevatten elk 5 kleuren.

LET OP: Voor de beste compatibiliteit met het Philips Hue systeem is het aan te raden om deze 5-in-1 LED strips te gebruiken. Er zijn namelijk ook LED strips met losse RGB en losse CCT LEDs, deze hebben meestal een 2ID controler nodig en zijn daardoor minder geschikt voor het Philips Hue systeem door de werking.
De strips met 2 losse LEDs in combinatie met een 2ID controler levert in het Philips Hue systeem 2 lampen op, een RGB en een CCT lamp die dan los te bedienen zijn.

Boodschappenlijst

Ik heb 2 Detolf kasten naast mekaar staan die ik beide van LEDs ging voorzien. Verder leek het me ook handig om tochtstrips om de deur heen te plakken om stof tegen te gaan, dit camoufleert ook meteen de bekabeling. Een soldeerbout en toebehoren had ik nog niet dus die moest ik ook nog aanschaffen.

Naast de 2 Detolfs komt nog een derder en ik ben ook van plan m'n Detolf prijzen kast van LED verlichting te voorzien net als de de onderkant van m'n bed en wellicht de trap, vandaar 10m kabel en 5m LED strip ipv de nodige 3m.

Al met al totaal toch zo'n € 160,- maar, voor een paar euro meer is m'n de derde Detolf ook van licht voorzien. Nog een LED strip en 2 controlers erbij en de prijzenkast en het bed is ook verlicht.

32,82
LION SMD5050 RGB+CCT LEDs, 5m
21,88
Gledopto Zigbee RGB+CCT 1ID Controler
34,95
Voeding, 12v / 120W / 10A
13,65
6-pin RGB+CCT male female connector, 21 stuks
13,65
6-pin RGB+CCT male male connector, 21 stuks
6,95
6-pin RGB+CCT 1 naar 3 splitter
10,37
6-draads kabel, 10m
3,79
Heat shrink lang 4:1, 16mm en 5mm
2,62
Heat shrink kort 2:1, gevariëerd
18,90
LED hoek profiel inclusief opaal afdekking
17,95
Soldeerbout + tin
3,41
Soldeer mat (hitte bestendig en isolerend)
7,08
Soldeer station (vergrootglas, LED verlichting, aligator klemmen, soldeerbout houder)
16,81
7x6mm tochtstrip

De meeste plakken de LED strip onder de glasplaat. De LEDs schijnen dan recht naar beneden waardoor je een soort licht gordijn creëert en het storende hiervan vind ik voornamelijk dat je de LEDs ziet als je naar de kast kijkt.
Ik wilde een profiel waardoor de LED strip schuin naar beneden zou schijnen en waar een frosty of opaal afdekking voor kan zodat je mooi egaal licht krijgt.
Het lastigste blijft het juiste LED profiel te vinden, en het gewenste profiel is dan ook niet gevonden, ik heb een alternatief genomen.

Dit LED hoek profiel kan op twee manieren worden gebruikt zodat het licht met een hoek van 30° of 60° de kast in kan schijnen. Het nadeel is alleen dat de hoogte 16,5 mm is waarje vanaf de voorkant tegenaan kijkt. Op het moment van schrijven heb ik het nog niet getest en toen ik het profiel binnen kreeg leek het mee te vallen maar dat moet ik dus even bezien. Het idee is anders om het rode gedeelte met een dremel te verwijderen waardoor de hoogt nog maar 7mm is. Door het profiel niet direct aan de voorkant te plaatsen maar 2 cm naar achteren valt het ook al minder op.
LED hoekprofiel 2 meter met afdekking 12mm

De cijfers

 • 4x LED strip
  Lengte:
  35cm
  2x
  Female connector
 • 4x LED profiel
  Lengte:
  38cm
 • 3x LED strip verbindings kabel
  Lengte:
  48cm
  2x
  Male connector
 • 1x LED strip aansluit kabel
  Lengte:
  1m
  1x
  Female connector
  1x
  Male connector