Philips Hue alternatief?

Philips Hue alternatief?

Philips Hue is een mooi maar prijzig systeem. Wat zijn de alternatieven? In deze post vergelijk ik een aantal systemen die met het Philips Hue systeem kunnen samenwerken waardoor je de kosten laag kunt houden.

Thuis heb ik in de achterkamer een plafondspot waar 5 GU10 lampen in moeten. Als ik deze met Philips Hue lampen zou uitvoeren dan ben ik al gauw 5×€ 52,- kwijt, dus € 260,- om een IKEA lamp van € 49,95 van bolletjes te voorzien, gekkenwerk. Toen ontdekte ik dat de IKEA lampen ook met Philips Hue werken, dat scheelt een hoop €€€. Een nadeel alleen is dat deze lampen alleen CCT zijn en dus geen kleuren kunnen weergeven. Geen ramp maar zou wel leuk zijn.
Ik ben toen verder gaan zoeken naar een Philips Hue alternatief en zo doende kwam ik via AliExpress bij Gledopto uit. Hier was ik maar € 17,95 per lamp kwijt dus voor € 89,75 zaten er 5 RGB+CCT bolletjes in de lamp.

Gledopto GL-S-007Z lampen in IKEA TIDIG plafondspot

Mesh netwerkPhilips Hue werkt via het Zigbee Light Link (ZLL) protocol. Dit is een standaard om lampen te bedienen en werkt via Wi-Fi mesh netwerk. Elk Zigbee apparaat zend ook zelf weer een signaal uit, zo heb je dus geen problemen dat de lamp op zolder de Bridge niet kan bereiken.

Het mooie van Zigbee is dat dit dus niet alleen van Philips (Hue) is maar dat er steeds meer makers op de markt komen. IKEA heeft bijvoorbeeld al een hele lijn producten (TRÅDFRI) die met Zigbee werken en niet alleen lampen maar bijvoorbeeld ook rolgordijnen. Ook heeft IKEA een LED driver om bestaande IKEA LED lampen aan te sluiten aan het Zigbee netwerk.

Een andere "grote" naam is Gledopto. Deze hebben zelf geen "eigen" systeem maar zij maken producten die perfect aansluiten op Philips Hue of andere Zigbee hubs. Gledopto heeft een breed assortiment aan binnen en buiten lampen maar ook LED controlers, afstandbedieingen en muur schakelaars.
De nieuwste lijn van Gledopto LED lampen en controlers werkt met een hub en tegelijk met hun eigen RF afstandsbedienging zodat je ook zonder mobiel de lampen kan bedienen. Handig als een vriend(in) de huisdieren of planten komt verzorgen als je op vakantie bent.

Er zijn zijn inmiddels veel meer smart lampen op de markt maar, toen ik hiermee begon was het nog vrij beperkt. IKEA TRÅDFRI, MiLight en Gledopto. Van MiLight was nog weinig informatie qua compatibilitiet met Hue en leek zijn eigen app alleen te ondersteunen.

Starterkits

Starterkits zijn vaak het makkelijkste om mee te beginnen. Het ligt er aan welke kit je koopt maar de meeste bestaan uit een hub/bridge, afstandsbediening en een aantal lampen. Hieronder een aantal opties.

Philips Hue Starter RGB+CCT met Google Home Mini

Philips

De starterkits bestaat uit 3 lampen, een Hue Bridge en Hue Dimmer Switch. Op dit moment krijg je er ook nog gratis een Google Home Mini er bij.

169,95
Hue Starterkit RGB+CCT E27
139,99
Hue Starterkit RGB+CCT GU10
109,00
Hue Starterkit CCT E27

 

Gledopto Soposh Dual White And Color Plus Starter RGB+CCT

Gledopto

Deze set bestaat uit 2 lampen en een afstandsbediening. Wil je met Hue integreren dan zal je nog wel een Philips Hue bridge nodig hebben. Deze set is van de nieuwe Soposh Plus lijn van Gledopto. Het mooie hiervan is dat deze met een Zigbee hub werkt en tegelijke tijd ook met de afstandsbediening bediend kan worden.

57,94
Gledopto 12W Bulb Plus, Starter Kit

 

Zigbee hubs/bridge

Hier is best veel beschikbaar als alternatief voor Philips Hue. In sommige gevallen kan je beter voor wat anders kiezen, als je bijvoorbeeld ander soort apparaten wilt aansluiten en automatiseren.

De Philips Hue Bridge werkt prima met lampen, bewegings sensoren en third-party lampen en accessoires maar is hier wat minder geschikt voor. Een bewegings sensor gaat prima maar een deur sensor kent Philips niet en zal als een bewegings sensor worden gezien. Ook slimme stekkers passen niet helemaal in het Hue plaatje, Hue ziet deze als een lamp.

Innr is opgericht door ex-werknemers van Philips en focust zich volledig op slimme verlichting, al hebben ze ook slimme stekkers. Zij hebben ervoor gezorgd dat hun verlichting werkt met de Philips Hue bridge en app, naast hun eigen bridge en app. Ook kunnen Philips Hue lampen op de Innr bridge worden aangesloten.

Wil je wat meer gaan automatiseren zoals bijvoorbeeld rolgordijnen of camera's dan kan je beter een Samsung SmartThings Hub nemen, deze praat ongeveer met alle Zigbee producten maar ook je TV, koelkast, wasmachine. Voor Philips Hue heb je dan wel de Hue Bridge nodig, Samsung praat nog geen Hue. Maar voor alle andere dingen is de SmartThings hub eigenlijk de beste maar ook meteen de duurste optie. Samsung ondersteunt ongeveer alles en als je een Philips Hue Bridge hebt dan praat de SmartThings Hub via de Hue Bridge met je lampen, genius.

IKEA heeft voor haar eigen Zigbee producten ook een eigen hub. Hiermee kan je je lampen verbinden, je rolgordijnen, etc.

199,00
homee ZigBee starter set
89,99
Samsung SmartThings Hub V3
52,95
Philips Hue Bridge
44,95
Innr Bridge (Compatible met Philips Hue lampen)
32,95
IKEA TRÅDFRI Verbindingshub
17,03
Moes Zigbee Smart Gateway (Tuya) (Draadloze en bekabelde versie)
25,17
Gledopto Zigbee RF Bridge

 

Lampen

Hieronder staan een selectie van beschikbaar lampen.
Klik op een fittings formaat om het tabblad met de voor die fitting beschikbare lampen weer te geven.

E27

E27

Dit is de meest gangbare fitting voor de meeste lampen in en om het huis. Niet gek dat hier dan ook de meeste opties beschikbaar zijn.

RGB+CCT

Deze lampen bevatten gekleurde LEDs en een koud witte en warm witte LED, hierdoor hebben ze een groot kleur bereik maar ook in de wit tinten kan er geschoven worden met de kleurtemperatuur.

E14

E14

Dit is een kleine maar ook gangbare fitting voor lampen in en om het huis. Hier zijn dan ook een aantal variaties beschikbaar.

RGB+CCT

Net als de grote broertjes hierboven bevatten deze lampen gekleurde LEDs en een koud witte en warm witte LED, hierdoor hebben ze ook een groot kleur bereik, ook in de wit tinten kan er geschoven worden met de kleurtemperatuur.

CCT

Deze lampen hebben alleen LEDs voor koud wit en warm wit. Je kan dus de gewenste kleurtemperatuur kiezen maar geen kleuren.

GU10

GU10

Deze fitting zie je voornamelijk bij (inbouw) spotjes. Hij komt ook veel voor en er is hier dus ook wat keuze.

RGB+CCT

Net als de lampen met schroefdraad fitting bevatten deze ook gekleurde LEDs en een koud witte en warm witte LED, hierdoor hebben ze ook een groot kleur bereik, ook in de wit tinten kan er geschoven worden met de kleurtemperatuur, net als de andere RGB+CCT lampen.

CCT

Deze lampen hebben alleen LEDs voor koud wit en warm wit. Je kan dus de gewenste kleurtemperatuur kiezen maar geen kleuren.

MR16 / GU5.3

MR16 GU5.3

Deze fitting wordt ook in spotjes gebruikt, er zijn echter maar weinig aanbieders van deze spot lampjes.

RGB+CCT

Net als de grote broertjes hierboven bevatten deze lampen gekleurde LEDs en een koud witte en warm witte LED, hierdoor hebben ze ook een groot kleur bereik, ook in de wit tinten kan er geschoven worden met de kleurtemperatuur.

Downlight

Downlight

Dit zijn complete inbouw spotjes die je vaak in de keuken of badkamer zien maar die op heel veel locaties gebruikt kunnen worden zoals bijvoorbeeld boekenkasten, keukenkastjes etc.

Er zijn hier wat minder aanbieders voor dus de selectie is klein.

RGB+CCT

Net als alle andere RGB+CCT lampen bevatten deze lampen gekleurde LEDs en een koud witte en warm witte LED, hierdoor hebben ze ook een groot kleur bereik, ook in de wit tinten kan er geschoven worden met de kleurtemperatuur.

Let op, de Gledopto 12w inbouw spot heeft een afwijkende afmeting ten opzichte van de 6w en 9w versies.

Zoals je kan zien varieren de prijzen behoorlijk. Philips kost het meest, gevolgd door IKEA en daarna Gledopto. Philips heeft een breed assoriment maar Gledopto doet er niet voor onder qua mogelijkheden. Zo zijn er van Philips niet alleen LED lampen maar ook complete lampen en armaturen die met Hue werken. De Philips Hue Bridge wordt ook het beste ondersteund in 3rd-party Apps en thuis assistenten zoals Google Home, Samsung SmartThings, Amazon Alexa en Apple Homekit.

RGB+CCT Mini ControlerGledopto is vooral handig als je met de LED strips gaat werken. De LED controlers van Gledopto zijn er in een RGBW en RGB+CCT variant, de laatste bied de meeste opties. Deze zijn ook allemaal zonder solderen aan te sluiten middels hoek connectors. Zo kan je je IKEA Kalax kast mooi aan de achterkant voorzien van een LED strip en deze middels Philips Hue bedienen.

Gledopto heeft ook een RGB+CCT Mini Controler welke je direct op een USB poort van je TV plaatst en de LED's rond de achterkant van je TV om zo een Ambilight effect te creëren onder de €25,-

Wall Touch Panel RemoteNaast de binnen lampen heeft Gledopto ook flood/buiten lampen en muur schakelaars welke ook met Hue samenwerken. Zo kan je dus je analoge muur schakelaar vervangen door die van Gledopto en via de Hue app aangeven wat er moet gebeuren als die knop wordt ingedrukt.

IKEA lampen werken dus ook op Philips Hue. Het nadeel is alleen dat de lampen geupdate moeten worden naar de nieuwste firmware voordat ze met Philips Hue werken. Mocht je nog moeten starten en denken van ik koop de Philips Hue Bridge en IKEA lampen dan zul je dus ook de IKEA verbindingshub moeten kopen om de lampen te updaten. In eerste instantie weggegooid geld, maar hoe meer lampen je haalt hoe groter het voordeel, de lampen van IKEA zijn €20 goedkoper dan die van Philips, dus met 2 lampen heb je de verbindingdhub er al uit.

Combineren

Zelf ben ik ooit met een Hue CCT starterkit begonnen en heb daar een aantal Hue RGB+CCT lampen bijgekocht. Als laatste heb ik een extra Hue Dimmer Switches en een Hue bewegingssensor toegevoegd. Alle overige lampen en LED controlers die ik heb zijn van Gledopto en het werkt uitstekend samen.

De kleuren tussen de Philips en Gledopto lampen verschillen soms wel iets. Zelf zeg ik, Gledopto heeft de juiste kleur en Philips is zachter, meer richting pastel tinten.
Als ik de kleur op #0000FF in stel dan zijn de Gledopto lampen echt donker blauw, de Philips lamp is dan wat lichter van kleur. Mocht je zoals ik de lampen gaan combineren dan kan je ze dus het beste gescheiden houden. In de woonkamer bijvoorbeeld Gledopto en in de slaapkamer Hue.

Conclusie

Zelf ben ik zeer tevreden met de Gledopto producten en ik vind dat een goed alternatief voor Philips Hue. Als hub zou ik zeker de Philips Hue aanraden gezien de mogelijkheden en het gemak, maar voor de lampen doet Gledopto niet onder voor de Philips Hue lijn.

MiLight is ook populair vanwege de lage prijs alleen werken de MiLight lampen niet samen met Philips Hue of andere Zigbee producten, het is een eigen Wi-Fi systeem. Prima als je nog niks hebt en voor weinig je lampen wilt automatiseren maar als je wat meer wilt dan dat dan zul je richting een Zigbee oplossing moeten.