Gletopto aan/uit wandschakelaar

Gletopto aan/uit wandschakelaar

Naast een arsenaal aan lampen heeft Gledopto ook meerdere afstandbedieningen, schakelaars en zelfs een WiFi-Zigbee bridge. In deze post ga ik het hebben over de nieuwe Gledopto aan/uit muur schakelaar.

Al sinds ik Philips Hue gebruik ben ik al op zoek naar een mooie oplossing voor de muur schakelaars in huis. Het is toch best een beetje irritant om boven elke hard-wire schakelaar nog een Philips dimmer switch te plaatsen. Toen zag ik deze Gledopto aan/uit muur schakelaar (GL-W-4Z) en dacht, dit moet het zijn. Helaas, niet helemaal.

Specificaties

Ingangsspanning
AC 100~240V
Radiofrequentie
2400-2483.5MHz
Zendvermogen
4dBm
Bereik
15m
Werk temperatuur
-20~60°C
Afmeting
80×80×42mm
Max. uitgangssterkte
8A
Max. uitgangsvermogen
1200W
Aansluiting
L N line
Controle mogelijheden
Touch en app
Gledopto wandschakelaar specificaties

Waar je in ieder gaval rekening mee moet houden is dat deze schakelaar een nul draad vereist en deze is in Nederland niet vaak aanwezig. In de meeste wandcontactdozen zit alleen een fasedraad (L, bruin) en een schakeldraad (L1, zwart), een nuldraad (N, blauw) ontbreekt. Deze zul je moeten (laten) aanleggen. Op zicht niet moeilijk, een goede trekveer door de buis heen vanaf de wandcontactdoos naar de lamp, blauwe 2.5mm2 massieve kern draad er aan, terug trekken en aansluiten maar.

Zo gezegd zo gedaan. Beetje Dreft op de trekveer deed wonderen en na alles aangesloten te hebben en de zekering weer aangezet te hebben gingen we op zoek naar een Hue accessoire. Helaas, maar bij de lampen was hij wel te vinden. Ok, hij werkt. Eigenlijk doet deze schakelaar niks anders dan van een domme lamp een slimme lamp maken.

Compatibiliteit

De Gledopto wandschakelaar werkt middels het Zigbee protocol en is compatible met verschillende systemen zoals Philips Hue, IKEA Trådfri, Amazon Alexa en de eigen Gledopto Zigbee hub.

Is de schakelaar missels een van de hubs gekoppeld dan is hij na sychronisatie ook binnen Google Home beschikbaar.

Hoe synchroniseer ik mijn Philips Hue lampen met Google Home?

Hey Google, synchroniseer mijn lampen

Conclusie

Het is eigenlijk niks anders dan een Zigbee schakelaar die de stroom aan en uit zet. Op zich met Hue geen probleem. De schakelaar zit in de kinderkamer, de lamp hangt in de kinderkamer dus een simpele, "Hallo Google, zet het licht in de kinderkamer aan" is voldoende. De muur schakelaar gaat aan, de lamp krijgt stroom en gaat ook aan. "Hey Google, zet het licht op de kinderkamer op blauw" en warempel, het licht word blauw.

Ook via de app kan je het licht in de kinderkamer aan en uit zetten. Ik ga hier nog wel even mee spelen, wellicht is het handig om de schakelaar en de lamp in een groep te zetten. Het is dus niet mogelijk om zoals de Philips Hue dimmer switch of Friends of Hue schakelaars de knoppen te programeren om meerdere lampen aan te zetten.

Nu heb ik inmiddels ook een aantal Zigbee schakelaars gevonden die eigenlijk alleen de hard-wire aan en uit zetten. Verder heb je van Friends of Hue (en ook veel goedkopere alternativen) "soft"-schakelaars zoals de Philips Hue dimmer switch waarvan de knoppen te programeren zijn. Op deze mannier zeg je tegen de aan-knop, zet schakelaar aan en zet lamp aan. Zo werkt de knop op de muur dan precies zoals een hard-wire knop zou werken.
Zodra ik deze in huis heb en heb getest zal ik de ervaring hier posten.

Media

Zigbee On/Off Wall Switch Gledopto