BBQ Lasagna Fatty

Dit weekend een grote barbecue, voor zo'n 60 man. De organisatie wilde wat leuks en lekkers. Op het menu, 2 fatties, MOINK balls en een authentieke coleslaw (dus geen rozijnen en troep er in maar kool.)

Ik had in eerste instantie geen idee waarmee ik de fatties zou vullen tot ik aan mijn voortreffelijke lasagna recept dacht. Dit heb ik dan ook als basis gebruikt.

Als barbecue gebruik ik mijn inmiddels 30 jaar oude (K/1988) originele Weber 57" kettle. Voor de brandstof gebruik ik Black Ranch, MARABU Cuba Houtskool, hoge kwaliteit lekkere grote brokken die lang branden en . Voor het roken heb ik gebruik gemaakt van BBQ365 Whisky Chunks.
Bij het bestellen van de kolen en het rookhout bij Vuur & Rook meteen even de Weber Sidekick meebesteld, ideaal, had ik jaren terug al moeten hebben.

Van de IKEA heb ik 2 vlees thermometers (FANTAST), deze zijn niet altijd even accuraat, tussen de twee rolls zat vanaf het begin al 6°C verschil, voor de zekerheid ook een losse thermometer en de IKEA thermometers op een lagere temperatuur ingesteld als backup, die gaan piepen bij bereiken van doel temperatuur. Laatste stukje op de losse thermometer. Tijd voor een knappe BBQ thermometer. Zojuist maar even een GrillEye PRO+ WiFi besteld bij Vuur en Rook ;-).

Ingredienten

 • 2kg half-om-half gehakt
 • ongeveer 40 plakken ontbijtspek / bacon
 • 4 zakjes mix voor gehakt Italiaans
 • 3 eieren
 • 100gr broodkruimels
 • 250ml pasta sauce
 • 250gr ricotta
 • 250gr mozzerella (geraspt)
 • 1 bol mozzerella
 • 250gr parmigiano reggiano (Parmezaanse kaas)
 • 1 klein handje verse peterselie (gesnipperd)
 • Sweet Baby Rays Honeybarbecue saus

Porties

 • 10 personen

Bereidings tijd

Voedingswaarden

 • Calorieën: Die tellen we niet.
 • Vetten: Als je dit moet weten dan kan je het beter niet eten.
 • Suikers Niet naar vragen.

 

Bereiding

Reynolds Wrap Aluminum Foil 1Laat je wederhelft ondertussen op een stuk aluminium folie een baconmatje vlechten ter breedte van de folie. Ik gebruik hiervoor Reynolds Wrap Aluminum Foil, dit is niet de Heavy Duty maar wel veel steviger dan de in Nederland standaar verkrijgbare folie.

2Doe de gehakt in een grote meng schaal en voeg de 4 zakjes Italiaanse kruidenmix, paneermeel, 100gr Parmezaanse kaas, broodkruimels en 2 eieren hier aan toe en meng het geheel goed door.

3Als het gehakt goed gemengd is rol dan een stuk aluminium folie uit en spreid de gehakt uit over de breedte van de folie en zo lang dat het gehakt overal ongeveer 1cm dik is.
Zorg dat je kwalitatief goed en dik folie gebruikt, dit maakt het hanteren een stuk makkelijker als je de rol op de bacon moet gaan plaatsen.

Voor we de kaas saus maken snijd ik eerst een aantal dunne (4mm dik) plakjes mozzerella van het bolletje af, genoeg om de breedte van de roll te kunnen beleggen (-4cm). De rest snijd ik in kleine blokjes.

4Maak de kaas saus door de ricotta, 150gr Parmezaanse kaas, 100gr geraspte mozzerella, blokjes mozzerella en peterselie samen met 1 ei samen te voegen en goed te mengen in een kom.

5Smeer de pasta saus over het gehankt, zorg dat je aan de zijkanten ongeveer 2cm vrij laat en aan het einde van de rol ongeveer 10cm.
Besprenkel de sauce met de overgebleven 150gr geraspte mozzerella.
Smeer de kaas saus over het begin van het gehakt (ongeveer een kwart van de lengte), laat een paar centimeter ruimte om te beginnen met rollen.
Leg een rij van plakken mozzerella achter de kaassaus.

6Vouw het eerste stukje rol omhoog en rol het gehakt nu met behulp van het aluminium folie op. Zorg dat het einde goed dicht zit.
Vouw de zijkanten naar binnen om de rol helemaal af te dichten.

7Gebruik 3 (halve) plakken bacon voor elke kant om de zijkant met een ster van bacon te voorzien.
Plaats de roll op het bacon matje en rol het gehakt met behulp van het aluminium folie over het matje tot hij helemaal rond om ingewikkeld is.

Leg de rol weer in de koelkast om weer stevig te worden, of gooi hem direct op de barbecue.

Stel je barbecue in voor indirect verwarmen.

8Leg de meat roll op de barbecue tegenover de kolen. Steek er een thermometer/probe in en gooi een blok rookhout op de kolen en afwachten maar.

Omdat ik er 2 op had liggen en ik die af en toe moest verwisselen en draaien (de een ligt immers dichter bij de warmte dan de ander) heb ik ze op een aluminium vis/sate gril bakje/plaatje gelegd om ze makkelijk te kunnen verwisselen.

9Bij zo'n 65°C heb ik de rolls van het aluminium bakje gehaald en weer een klein rook blokje erop gelegd.

10Bij ongeveer 70°C heb ik de rolls ingesmeerd met de barbecue saus.

11Als ze 74°C kerntemperatuur hebben van de grill gehaald en eigenlijk direct aangesneden.

Er was geen tijd om het vlees te laten rusten, 5 minuten nadat hij van het rooster kwam was hij al op. Daar sta je dan uren voor te zwoegen. ;-) Hij beviel erg goed. Later op de avond nog even ±100 MOINK balls op de Q en die vonden ook gretig aftrek.

Random foto's

Iron Man mk LXXXV
BBQ baked beans
Manchester, UK
2004 - Kennedy Space Center, FL ,USA
Ga niet in op Facebook advertenties
Taekwondo photoshoot
AER: Gooi je GoPro
Petten collectie
Fort Lauderdale, FL, USA
Berlin, Germany

advertentie