BBQ baked beans
BBQ baked beans © Michael W. Rosa | XiPHiAS Photography

BBQ baked beans

Wat zijn baked beans? Baked beans zijn eigenlijk het Amerikaanse equivalent van witte bonen in tomatensaus. Vaak gemaakt van kidney bonen in barbecue saus.Je kan dit op verschillende mannieren klaar maken. In een pan, in de oven of het lekkerste, op de barbecue.

Het is een heel machtige side dish, een stuk vlees en een salade erbij en je hebt een hele maaltijd die goed vult. Het is heel eenvoudig om te maken, het kost alleen wat tijd.

Ingredienten

 • 6 blikken (400gr/225gr netto) kidney bonen
 • 500gr bacon
 • 4 braadwortsten / barbecue worsten
 • 250ml gesnipperde ui(1 ui)
 • 250ml bruine suiker/basterd suiker
 • 70ml ketchup
 • 70ml maple syrup / ahorn siroop
 • 70ml malesse
 • 70ml appel azijn
 • 4 eetlepels gele mosterd ( yellow mustard)

Porties

 • 10 personen

Bereidings tijd

Voedingswaarden

 • Calorieën: 99.999
 • Vetten: wil je niet weten
 • Suikers niet voor diabeten

Bereiding

1Gebruik een fire starter om wat kolen aan te steken. Leg ondertussen aan 1 kant van je barbecue een laagje van ongeveer 18 kolen neer. Als de andere kolen goed aanstaan verdeel je ze over de laag van 18 kolen. Dit zorgt er voor dat het vuur langzaam brand en lang aan blijft.

2Als je dik gesneden pork belly bacon strips kan vinden dan kan je die nu eerst op de barbecue gaar roken. Gebruik je favoriete hout hiervoor, ik gebruik het liefste Jack Daniels whiskey vat rook snippers. 1
Omdat ik geen goede bacon strips kan vinden gebruik ik zelf bacon reepjes, deze gaan dan niet op de barbecue.

3Als de bacon bijna klaar is of als je bacon reepjes gebruikt dan kunnen de worsten op de barbecue. Leg deze aan de andere kant van de barbecue en dus niet boven de kolen, op de kolen leggen we weer wat houtsnippers en laten de worsten ook weer langzaam gaar roken.

4Nu kunnen de bacon reepjes of de fijn gesneden gerookte bacon in een grote saus pan (bij voorkeur gietijzer) of soep pan.

5Als de bacon reepjes gebruind zijn kan de ui erbij en die laten we al roerend glazig worden.

6Nu gaan de bonen er met vocht en al er bij. 2

7Voeg nu de overige ingredienten al roerend toe aan het geheel.

8Inmiddels zijn de worsten ook klaar. Snijd deze in hapklare stukjes en voeg deze ook toe aan het geheel en roer alles goed door elkaar.

9Mocht je een gietijzeren pan hebben, dan kan deze nu op het vuur. Aangezien ik die niet heb gebruik ik diepe aluminium bakken en giet het geheel hierin over alvorens het op de barbecue gaat.

10Zet de pan of bak met bonen tegenover de kolen op de barbecue, en doe wat houtsnippers op de hete kolen. Ook dit gaat weer indirect low & slow gerookt worden. Zorg dat het niet kookt.

11 Kijk elk half uur even hoe het gaat en draai de pan/bak dan 180 graden en roer alles goed door. Gooi eventueel nog wat houtsnippers op de hete kolen.

12 Als er genoeg vocht verdampt is en de bonen een beetje de dichtheid van een dikke brinta pap hebben dan kan de deksel er op. Bij de aluminium bak vouw ik dan een vel aliminium folie om de bovenkant heen zodat deze goed dicht is en er geen vocht meer ontsnapt. Laat het nu nog 30-60 minuten gaar pruttelen totdat de bonen de gewenste zachtheid hebben.

BBQ baked beans, Coleslaw, Meatloaf en Hertog Jan
BBQ baked beans, Coleslaw, Meatloaf en Hertog Jan

Serveer dit bijv. met een verse coleslaw bij de spare ribs, meatloaf of goed stuk vlees en een lekker biertje om het weg te spoelen. Deze bonen zijn echt "stick to the ribs" en vullen goed.

 1. Je kan de houtsnippers het beste minimaal een half uur in water laten weken voor ze op de kolen te gooien. Droog kan ook, zorg dan dat ze vlam vatten en doe dan de deksel op de barbecue en draai de ventilatie gaten in de deksel bijna dicht, de rook zal het vuur verstikken. Pas wel op met het openen van de barbecue, soms willen de houtsnipper spontaan weer vlam vatten met een grote steekvlam.
 2. Zelf gebruik ik vaak een mix van bonen waaronder witte bonen. Deze doe ik er pas op het laatste moment bij, vlak voordat het op de barbecue gaat anders blijft er niks van over.