Vitrinekasten
IKEA Detolfs © I AM LESLIE | Flickr

Vitrinekasten

Als je begint met je verzameling dan passen die paar figuren wel op je TV meubel of iets dergelijks maar, als je er meer en meer krijgt dan moet je toch naar een andere oplossing zoeken.
In deze vind je een aantal van de veel gebruikte oplossingen, van heel betaalbaar naar heel gaaf en minder betaalbaar.

Je figuren in een afgesloten kast zetten heeft ook nog als voordeel dat je wat aan het tegenhouden van stof kan doen zodat je je figuren niet steeds moet afstoffen met ale risico's die dat met zich mee kan brengen.
Daarnaast kan je ze in een kast ook mooi uitlichten, maar dat is een heel ander verhaal wat ik in de toekomst nog zal gaan uitwerken in een post.

Laten we kijken naar de verschillende opties.

IKEA

Detolf

Dit is voor de meeste de eerste en beste oplossing. De IKEA Detolf vitrinekast is heel betaalbaar en ziet er goed uit. Of je nou een donker of licht interieur hebt, hij is er in 2 kleuren, wit en zwart/bruin.

Afmetingen

Breedte: 43 cm
Diepte: 37 cm
Hoogte: 163 cm
Max. belasting: 3.50 kg

De vakken hebben een breedte van 38 cm en zijn 35 cm diep. Het bovenste en onderste vak zijn 40cm hoog en de twee middelste 39 cm.

Om de Detolfs wat hoger van de vloer te krijgen word vaak gebruik gemaakt van de IKEA Bestå. Hierop passen afhankelijk van de grote van de Bestå 1 tot 4 Detolfs.

Prijzen

IKEA Detolf

Voor- en nadelen

 • Prijs
 • 360° zicht
 • Kast kan wat rammelen als je de deur opent of sluit
 • Grotere figuren als een Thanos en Hulkbuster passen niet zonder aanpassing aan de vitrinekast

 

IKEA

Billy

Wil je een iets flexibelere oplossing en vind je het niet erg om iets meer geld hier aan uit te geven, dan is de IKEA Billy een mooie optie. Deze boekenkast is wat minder diep maar door de breedte en verstelbare hoogte van de planken kan je hier wat meer figuren in kwijt.
De IKEA Billy is er ook in 5 verschillende kleuren, je kan het dus beter bij je interieur integreren.

Afmetingen

Breedte: 40/80 cm
Diepte: 28 cm
Hoogte: 202 cm
Max. belasting: 30 kg

De planken zijn 36 cm breed bij de smalle Billy en 76 cm breed bij de ander. Voor beide zijn de planken 26 cm diep. De afstand tussen de planken is variabel doordat deze zelf in te stellen zijn.

In tegenstelling tot de Detolf zit er bij de Billy geen deur voor, deze is wel los verkrijgbaar.

Prijzen

IKEA Billy

Voor- en nadelen

 • Door de dichte zij- en achterkant kan je mooi kabels voor verlichting wegwerken
 • Zijkanten zijn dicht

 

ModuCase

De creme de la creme. Dit is echt een super mooi systeem om een mooie wand voor je verzameling te bouwen. De cases zijn in verschillende formaten verkrijgbaar. Ook kunnen er in de cases planken worden gemonteerd. Dit kunnen hele, halve of zelfs kwart planken zijn, alles is mogelijk.

Op dit moment zijn er 2 lijnen, de DF en MAX. De MAX lijn is gemaakt voor 1:4 modellen en beelden maar hier kunnen door de planken ook meerdere 1:6 modellen in worden geplaatst. Op dit moment word er ook getest met een nieuwe case specifiek voor 1:6 modellen maar deze word pas in het najaar van 2019 verwacht.

Afmetingen

Variabel
Max. belasting: 30 kg

Prijzen

De prijzen varieren van €185,- voor de DF30 case van 60x32x65 cm tot zo'n €2.365,- voor een complete wand aan ModuCases.

Meer informatie en webshop, moducase.xyz.

ModuCase

Voor- en nadelen

 • Profesioneel uiterlijk
 • Modulair en stapelbaar
 • Stofvrij
 • Ingebouwde LED spotjes of LED strips
 • Prijs
 • Prijs