Print this page
4e dan taekwondo
Momdollyo yoep chagi tijdens ibo taeryon © Menno Lesterhuis

4e dan taekwondo

Vandaag was het dan eindelijk zover. Na ruim 3 jaar wachten mocht ik examen doen voor m'n 4e dan. Bij het behalen hiervan hoort de titel van sabum nim, leraar, daarom is dit een van de zwaarste examens waar veel gevraagd word.

Als eerste word er theorie examen gedaan wat bestaat uit een 35 tal meerkeuze vragen. Het praktijk programma bestaat uit vijf onderdelen.
Een drietal stijlvormen, Keumgang, Taebeak en een jury keuze, in mijn geval Teageuk pal jang.
Het tweede onderdeel is stapsparring, 10x 3 staps, 10x 2 staps en 10x 1 staps.
Als derde moeten 25 zelfverdedigings situaties getoond worden met pakkingen, verwurgingen, stok en mes aanvallen.
Het volgende onderdeel is choki taeryon, sparren met uitsluitend beentechnieken als aanval, verdediging en counter.
Als laatste moeten 4 breektesten worden uitgevoerd waarvan 2 op 2 planken.

Gezien het grote aantal technieken dat gevraagd word is maar een deel van het examen echt ingestudeerd en is de rest op reflex en ervaring gedaan. Dit maakte het aan de ene kant makkelijker om te onthouden maar wel lastiger om te zorgen dat niet alle techieken op 100% reflex gaan en dus steeds op de zelfde manier de tegenstander word uitgeschakeld. Wat kleine ezelsbruggetjes hielpen hier om de variatie er in te houden.

Vele onderschatten altijd de breektesten wat nu ook weer goed te zien was. Door dit elke les te oefenen kan je een strak uitziende serie laten zien zonder elke plank los neer te zetten en alles meermaals uit te meten. Veel trainen dan weten de gene met de planken waar ze moeten gaan staan en zorgen dat je niet zomaar je been uitgooit maar ook daadwerkelijk gericht trapt.

Al met al was de jury zeer te spreken over m'n programma en kende me dan ook zonder twijfel de 4e dan toe. Al het harde werk is dus niet voor niks geweest.

Op naar de 5e dan, gepland voor zomer 2017. ;-)

Last modified on vrijdag, 21 juni 2013 01:01
(0 votes)
© Copyright 2007-2020 XiPHiAS Photography. All rights reserved.
The material on this site may not be reproduced, distributed, transmitted, cached or otherwise used, except with the prior written permission of XiPHiAS Photography.
Template by Gavick Pro, alterations by XiPHiAS Photography.