IKEA Detolf zigbee verlichting

IKEA Detolf zigbee verlichting

Voor mijn twee IKEA Detolf kasten wilde was ik op zoek naar een mooie oplossing voor de verlichting. IKEA heeft zelf een downlight set en er zijn verschillende voorbeelden te vinden van het gebruik van LED strips. Ik wild ehet net even anders aanpakken.

Het vele zoeken op het internet en YouTube leverde vooral veel van het zelfde, LED-strip opknippen, op de plankjes plakken, aansluiten en klaar. Het nadeel hiervan is dat het licht dan recht naar beneden schijn als een soort licht gordijn en niet echt op de objecten gericht staat. Ik wilde het net even anders en één video bracht me de inspiratie.

Inspiratie

The Collection Corner bied een hele mooie set aan die gemaakt is voor de IKEA Detolf vitrine kast. Er izjn hier twee varianten. De ene variant heeft 2 LED-strips rechtop in de voorste twee hoeken die dan schuin naar binnen schijnen. Zo zijn de objecten in de kast van boven naar beneden verlicht. De andere variant heeft aan in een van de hoeken een kabel gootje en onder elke plank een LED-strip die schuin naar beneden schijnt.

Met de verlichting van boven naar beneden viel mij in de foto's en videos op dat je redelijk wat reflecties zien in het glas aan de achterkant van de kast wat weer voor tegenlicht zorgt. Dit is bij de downlight versie niet of nauwelijks te zien en genoot daarom mijn voorkeur.
Bij de Invisible LED Light Kit MkIII, lijkt de reflectie een stuk minder, maar dit kan ook komen door de achtergrond die in de kast is geplaatst.

Hoewel dit er super uit ziet vond ik de prijs wat te hoog. De basis set is $129,- met de keuze uit warm wit, koud wit of puur wit. Voor de RGBW variant begin je bij $149,-. Voor deze prijzen heb je alleen een dimmer in de kabel zitten. Voor $12,- meer krijg er ook een simpele afstandsbediening bij en voor $35,- een uitgebreide afstandsbediening, al staat er niet bij wat die kan.

De uitdaging

Hoewel de kit van The Collection Corner een mooie kit is vind ik hem wat te beperkt, ik wilde een RGB+CCT LED-strip gebruiken voor een maximale flexibiliteit qua kleuren. Deze bevat namelijk in 1 LED 5 kleuren, rood, groen, blauw, warm wit en koud wit.

Thuis heb ik alle verlichting draaien via Philips HUE met voornamelijk Gledopto LED lampen, aangezien deze een stuk voordeliger zijn dan de Philips lampen. Gledopto bied ook een RGB+CCT controler aan zodat je via het Philips HUE systeem de LED-strip kan bedienen. Dit leek mij ideaal voor mijn Detolf kasten.

Aangezien ik nog nooit wat met LED-strips had gedaan ben ik eerst eens gaan uitzoeken wat er allemaal voor nodig is en wat voor een soorten er allemaal op de markt zijn. Aan het begin van mijn zoektoch las ik wel eens wat over RGB met warm en koud wit maar nooit iets over RGB+CCT, dit kwam maanden later.
In eerste instantie ging mijn voorkeur uit naar het Xioami Mi Light systeem, wat net iets als Philips HUE is maar niet compatible met mekaar. Toen ik de Gledopto LED controler tegenkwam en op de term RGB+CCT stuite, toen is alles in een sneltrein vaart gegaan. Veel Nederlandse webshops bekeken maar schrok van de prijzen. Verder kwam ik ook veel spullen tegen die ik ook op AliExpress ben tegen gekomen dus ben ik daar verder gaan zoeken.

Benodigdheden

De controler had ik dus al op het oog, de bedradingen, connectoren, splitters, klein spul en niet te vergeten een soldeerbout was allemaal zo bij mekaar. De juiste LED-strip was nogal een dingetje. 24v had mijn voorkeur maar het nadeel is dat je die maar per 10cm kan doorknippen, de 12v LED-strips kunnen om de 5cm worden doorgeknipt en 35cm paste mooi in de Detolf.
Vele verkopers op AliExpress bekeken en veel reviews gelezen met gemengde resultaten. De een vond het top en de ander kreeg een LED-strip met allemaal aan elkaar gesoldeerde losse stukjes die soms ook niet goed gesoldeerd waren wat weer uren tijd koste om op te lossen. Misschien dan toch maar in Nederland kopen, maarja die vragen per 5m €100 meer en kopen het waarschijnlijk bij de zelfde handelaar op Alibaba dus dat vond ik weggegooid geld. Uiteindelijk is het een LED-strip geworden van LION met SMD5050 RGB+CCT LEDs, deze LEDs bevatten elk 5 kleuren.

Het lastigste blijft het juiste LED profiel te vinden. Op het moment van schrijven heb ik deze dan ook nog niet besteld maar wel een aantal opties op het oog.

Boodschappenlijst

Ik heb 2 Detolf kasten naast mekaar staan die ik beide van LEDs ging voorzien. Verder leek het me ook handig om tochtstrips om de deur heen te plakken om stof tegen te gaan, dit camoufleert ook meteen de bekabeling. Verder had ik nog een soldeerbout en toebehoren dus die moest ik ook nog aanschaffen.

Ik ben ook van plan m'n Detolf prijzen kast van LED verlichting te voorzien en ook de onderkant van m'n bed en wellicht de trap, vandaar 10m kabel en 5m LED strip ipv de nodige 3m.

Al met al totaal toch zo'n € 137,- maar, voor een paar euro meer is m'n prijzenkast ook van licht voorzien en nog een LED strip en controler erbij en me bed is ook verlicht.