La la la la lasagna

Iedereen heeft wel eens lasagna gegeten. In een restaurant, thuis zelf gemaakt of uit de koeling. Hoe maak je nou een echt lekkere lasagna? Het geheim zit hem in een goede vleessaus en een goede kaassaus.

Als ik m'n vleessaus maak dat maak ik vaak een grote pan en vries ik de overgebleven saus in voor een volgende keer. Dit recept is ongeveer een derde van wat ik maak en is voldoende om een goed gevulde lasagna te maken.

Ingredienten

  • 500gr runder gehakt
  • 500gr italian sausage (ongegaard) of varkens gehakt
  • 2 zakjes mix voor gehakt Italiaans
  • 1 ui (gesnipperd)
  • 2 teentjes knoflook (gesnipperd)
  • 2 blikken gepelde tomaten
  • 2 blikjes tomatenpuree
  • 1 blikje Dr. Pepper of Coca-Cola
  • 1 zakje fijne soepgroenten of 2 "stokken" bleekselderij en 250gr wortel
  • 1 ei
  • 500gr ricotta
  • 250gr mozzerella (geraspt)
  • 1 bol mozzerella
  • 250gr parmigiano reggiano (Parmezaanse kaas)
  • 1 klein handje verse peterselie (gesnipperd)
  • 1 pakje De Cecco lasagna all'uovo n°112
  • 1 pakje ham (optioneel)
Lasagna ingredienten

Porties

  • 12 personen

Bereidings tijd

Voedingswaarden

  • Calorieën: ?
  • Vetten: ?
  • Suikers ?

 

Bereiding

Vleessaus

1 Indien je bleekselderij en wortel gebruikt snijd dit in hele kleine blokjes en fruit dit in een grote soep pan aan samen met de ui en de knoflook tot die glazig geworden zijn.
Doe de gehakt/italian sausage in een hapjespan, voeg de zakjes italiaanse kriuden toe en bak het rul tot het bijna allemaal bruin is. Als je voor de soepgroente gaat bak dan de ui en de knoflook mee tot die glazig geworden zijn.
Voeg daarna het gehakt toe aan de grote soep pan.

2 Voeg nu de blikjes gepelde tomaten, tomatenpuree en het blikje Dr. Pepper toe en roer alles goed door.

3 Wil je niks meer van de groente tegenkomen, doe die er dan ook meteen bij en laat het mee sudderen. Wil je nog wel een beetje bite dan voeg je de groente later toe.
Laat het geheel nu minimaal 2 a 3 uur op laag vuur sudderen zodat het vlees super mals wordt en de saus wat dikker wordt. Roer het regelmatig door om aanbranden te voorkomen.
Op een gegevenmoment komt het vet naar boven drijven, verwijder dit voorzichtig met een lepel en eventuele vellen alvorens je het geheel gaat doorroeren.
Proef tussendoor even hoe het smaakt, en breng eventueel op smaak met wat peper of zout.

Kaassaus

4Maak de kaassaus door de ricotta, 150gr Parmezaanse kaas, 100gr geraspte mozzerella, 2/3 van de in blokjes gesneden mozzerella en peterselie samen met 1 ei samen te voegen in een kom en goed te mengen. Voeg naar smaak peper en zout toe, meestal doe ik dit niet.

 

Lasagna

Verwarm de oven voor op 180°C.

5Vet een grote ovenschaal in met wat boter of olijfolie. Ik gebruik een schaal van ongeveer 45x25x10cm.

Nu gaan we de lasagna opbouwen. Meestal gebruik in Grand Italia lasagna bladen maar de De Cecco die ik sinds kort gebruik bevallen me beter.
Ik ben er nog niet uit of ik de lasagna bladen nou voor zal koken of niet. Het voodeel is dat je de lasagna wat makkelijker kan opbouwen met zachte bladen maar ik heb er alleen maar vervelende ervaringen mee dat de bladen aan mekaar plakken enzo. Ik gebruik gewoon de harde bladen en breek her en der stukjes af om het passend te krijgen, vaak in combinatie met een lang mes en een snijplank om een blad mooi recht af te breken.

Onthoud dat je 3 delen plus een beetje vleessaus nodig hebt en 2 delen kaassaus.

6 Smeer een kleine hoeveelheid vleessaus over de bodem, dit mag echt heel dun.

7 Leg de eerste laag lasagna bladen over de bodem.
Smeer hier de helft van de kaassaus overheen en zorg dat het aan alle kanten tegen de rand zit en overal ongeveer even dik.
Leg hier een laag met plakjes ham overheen (optioneel) en bestrooi met wat mozzerella en parmigiano reggiano.
Smeer nu een derde van de overgebleven vleessaus hierover heen.
Nu de schaal even voorzichtig schudden om alles in de hoekjes te krijgen en herhaal deze stappen nog een keer.

Heb je een hogere schaal en/of wil je meer laagjes neem dan 1/3 kaassaus en 1/4 vleessaus, of 1/4 kaassaus en 1/5 vleessaus, enz.

8Als laatste nog een laag lasagna bladen met hierover de overgebleven vleessaus. Besprenkel het geheel met de overgebleven mozzerella en parmigiano reggiano.

9 Leg aluminium folie over de schaal heen maar zorg dat dit de kaas niet raakt. De folie zorgt er in eerste instantie voor dat er meer vocht in blijft en dat de kaas niet meteen zwart wordt.

10Doe het geheel een uur in de overn op 180°C. Na een half uur het aluminium folie verwijderen en zonder "deksel" laten bakken.

11Als de tijd voorbij is de lasagna schaal uit de oven halen en ongeveer 15/20 minuten laten rusten. De lasagna is toch nog veel te heet om te eten en nu kan alles mooi inzakken en stevig worden.

 

Een heerlijke hoofdgerecht voor zo'n 12 personen, of als je grote eters hebt 9 personen. Ik maak het meestal voor m'n gezin en dan eten de kids (2 en 1) een beetje mee en hebben we voor twee a drie dagen lasagna.
De volgende dag is hij nog het lekkerste eigenlijk, dan is alles goed ingetrokken en gezakt en is bij zo stevig dat je er mooie blokken van kunt snijden, niet zoals die lasagna uit de koeling in de supermarkt die voor geen mogelijkheid "opgestapeld" blijft.
Je kan de overgebleven lasagna ook invriezen voor een andere dag, houd er wel rekening mee dat je het dan het beste een dag van te voren uit de vriezer kunt halen om te ontdooien en dan wat langer op een laag wattage in de magnatron. Ik doe het vanuit de koelkast meestal 6-7 minuten op 450 watt.

Buon appetito